Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w prezentacji najświeższej książki wydanej pod egidą Powiatu Pszczyńskiego, zatytułowanej „Tradycje i Kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”. Wydarzenie to, które będzie równocześnie okazją do spotkania z przedstawicielkami regionalnych kół gospodyń wiejskich, odbędzie się w najbliższy czwartek, 20 marca, dokładnie o godzinie 16:00. Miejsce prezentacji to sala gimnastyczna Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie. Zapewniamy, że wstęp na to wydarzenie jest bezpłatny.

Książka ta stanowi kompendium starannie wyselekcjonowanych przepisów na lokalne potrawy, które są od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie przez mieszkańców ziemi pszczyńskiej. Jest to nie tylko zbiór receptur, ale także swoisty sposób na opowieść o bogatym dziedzictwie kulinarnym naszego regionu, które dzielą z nami babki, matki oraz członkinie miejscowych Kół Gospodyń Wiejskich.

Publikacja jest efektem podsumowania sześciu edycji Powiatowych Konkursów „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”, które były organizowane przez Powiat Pszczyński we współpracy z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Każda edycja konkursu była goszczona przez inną gminę, a tematyka rywalizacji skupiała się na różnych aspektach regionalnej kuchni, takich jak: potrawy wielkanocne, gęsina marcińska, przetwory na bazie kiszonej kapusty, dania rybne, tradycję świniobicia oraz maszkiety charakterystyczne dla ziemi pszczyńskiej.