Wbrew kapryśnej pogodzie, atmosfera była na najwyższym poziomie podczas pierwszego z dni otwartych, które odbyło się w leszczynowym sadzie Tree Nuts w Jankowicach. Szalejące humory gości wskazywały na to, że niezależnie od warunków atmosferycznych, wszyscy dobrze się bawili.

Głównym punktem atrakcyjności był możliwość samodzielnego zbierania orzechów laskowych w 2-hektarowym sadzie ekologicznym, należącym do firmy Tree Nuts. Ponadto, istniała okazja do wykonania zdjęcia na ciągniku oraz degustacji naturalnych specjałów orzechowych przygotowanych przez Tree Nuts. W ofercie firmy znalazły się również nowości takie jak krem pistacjowy z białą czekoladą i malinami. Goście mieli także szansę na próbowanie produktów pszczelich od Pasieki Tomala, przetworów od Farmy Różnorodności oraz rękodzieła z lawendy od Lawendy Pod Lasem, które są częścią Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

W ramach dodatkowych atrakcji, przygotowany został kiermasz ciast na rzecz Jasia Skolasińskiego z Goczałkowic. W bezpośrednim sąsiedztwie sadu, zaplanowano obserwację koników polskich na ich wybiegu. Zainteresowani mieli także możliwość wybrania się na grzybobranie do pobliskiego lasu, a dla chętnych do dalszych wypadów – zwiedzanie żubrów w jankowickim Ośrodku Hodowli i Edukacji Ekologicznej. Smakosze mogli skosztować tradycyjnej rolady z kluskami i modrą kapustą, a na deser – kopy jankowickiej w Karczmie Wiejskiej. Oba dania posiadają certyfikat jakości.